dimarts, 13 de març del 2012

Cuzco i "El Valle Sagrado". El poder Inca


"Cuzco" en la llengua quechua significa "melic". Pels inques era la capital del seu imperi i, per tant, l'epicentre del món. Els seus dominis anaven des de L'Equador fins al sud de Xile. Ningú esperava que aquesta capital i tota la seva cultura seria arrasada el 1533, amb l'arribada de Francisco Pizarro i tot el pitjor de la meseta espanyola. Aquests senyors, després de la massacre, van imposar no només el seu model social, religiós, polític, i econòmic. També l'urbanístic. I es per això, que passejar per Cuzco es com passejar per un poblet espanyol. Déu (sembla que els espanyols de llavors tenien línia directa amb Nostru Senyor) volia que els indígenes fossin reeducats i cristianitzats. Per això els invasors van construir una  nova ciutat sobre la que ja existia. Pels curts de mires sempre la cultura pròpia es més certa i digna que la aliena. Així, es van aixecar esglésies on hi havia Temples del Sol i palaus senyorials on vivia la noblesa Inca. Per sort, a Cuzco i les seves rodalies encara queden restes del que va ser la cultura nativa. I és apassionant.


Però anem a la ruta que ens ocupa. A Cuzco ens esperava l'Adrián, un bon amic viatger, i 3 amics seus. Així que vàrem ser 6 els qui vem explorar la zona. Les rodalies de Cuzco estan farcides de ruines inques. N'hi ha d'interessants i d'altres que jo els hi dic "actes de fe" perquè t'has de creure que allò era un gran temple quan el que tens al davant són 4 pedres amb molsa. Com a historiadora de l'art, la Marina considera que dir això és ser un garrulo, però ara escric jo! 

Al tema. Vàrem visitar unes fonts (els inques veneraven l'Aigua, el Sol, la Lluna i les Muntanyes) i d'altres assentaments de connotacions religioses. Però el més impressionant de les rodalies de Cuzco és Sacsayhuaman, on es poden contemplar les descomunals pedres angulars amb les que formaven parets sense usar morter. Simplement, encaixen a la perfecció!



Un capítol a part mereix el "soroche", o mal d'altura. Els primers dies recomanan repòs i nosaltres vem fer un excursió d'hores. Andorra la Vella, està a 1.020 metres d'altitud i Cuzco a 3.400. Per una mallorquina i un barceloní, estar tant amunt, passa factura. L'aire té menys densitat d'oxigen i et canses el triple. A mi també em va donar mal de cap (el cervell reclama més carburant) i malestar intestinal. Per sort, el segon dia van fugir el símptomes. Teníem molt per veure!

              
Després de la visita a Cuzco, tocava endinsar-nos al Valle Sagrado de los Incas. Una vall profunda minada d'enclaus d'interés. 


Les terrasses de cultiu són la tònica, ja que d'allà sortien bona part de les reserves d'aliments de l'imperi. També hi ha moltes fortaleses inques que van plantar cara als invasors. Pisaq, Ollantaytambo, o Moray són alguns dels punts visitats. Deixem que les imatges parlin per sí mateixes.


 


               

A més vaig poder fer realitat un dels meus somnis, abraçar una llama. Una mescla d'ovella i camell únic dels Andes. Entranyables! M'encanten!!












Ja s'acaba el post? Sí. I deixem per la propera el plat fort. Que us assegurem que és molt més impressionant del que us pogueu imaginar. Per molt que hàgiu vist mil fotos o reportatges...


13 comentaris:

  1. M'encanta parella !!! Jo vull anaaaaar !!!

    ResponElimina
  2. Eeeeeh cabrits!!! Com esteu disfrutant no?? Jajaja que bones les fotos i els videos de l'entrada anterior, aaaah... QUINA ENVEJA CABRONS!!!!

    Os deixo una canço que em fa pensar en vosaltres... http://www.youtube.com/watch?v=-dMvBYftyds

    Una abraçada craaaaaaaacks!! Seguiu disfrutant!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hombreee!! Ja ens pensàvem que ens havies fet la capçalera i t'havies oblidat de nosaltres! La cançó no ens sembla de tan bon gust com el teu art dissenyant!

      Una abraçada!

      PD: Sempre ens quedaran les calçotades!

      Elimina
  3. Ostias que wapo!! per cert edu, sembla que li estiguis endinyan a la llama....sembla...espero :P

    ResponElimina
    Respostes
    1. T'estic explicant que vem esclafar brutalment una cultura sencera i tu et quedes amb que sembla que enculi una llama?? Molt bé Ander, molt bé!! Una abraçada!

      Elimina
    2. jajajaj kina millor metàfora no?

      Elimina
  4. Primera lección del viajero: deja que los lujares por ellos mismos os sorprendan sin tener prejuicios, ni las guías ni los consejos pueden crear una critica, cada escenario depende del prisma con el que lo mires. Así que dejad que cada sitio os sorprenda con vuestras propias sensaciones. Las barreras culturales se eligieron para atravesarlas, respetando la cultura, religión,….,(cosa que Pizarro y compañía no debieron entender, pero mejor no mirar al pasado, nos daría vergüenza saber las barbaridades que hicimos.


    Como mola saber que la burbuja inmobiliaria se origino en Cuzco,….,y por favor que alguien reclame la patente del tetris para los indígenas (brutal la foto del tetris con piedras).

    En cuanto a la comida…, queremos post que nos hagan revolver el estomago.

    Referente a vuestra llegada…que buenos recuerdos (¡”·$%&/(¿?) esos buses que sabes cuando montas pero no sabes ni cuando bajas y como bajas; Si son una pasada, es como estar metido en el coche de regreso al futuro disfrutando de un masaje tailandés durante 16 horas seguidas, pero en este escenario te acompañan 50, desafortunados más!!!

    Conozco casos que han montado a dos patas, saliendo a cuatro!!

    Edu: me ha hecho gracia leer un comentario tuyo en el nuestro post de USA:"Me dais mucha envidia... tomad nota de todo, que algún dia cogeré yo el testigo!" Hemos abierto la caja de Pandora, con un “efecto domino” que condenará a todas nuestras generaciones posteriores,…, el gen recesivo nómada lo estamos incorporando en nuestro ADN una nueva raza de “PERROS FLAUTAS MOCHILEROS”,…, hoy en día los niños ya no vienen con un pan bajo el brazo!! Van con una mochila pegada a la espalda!! (unos van con una North-face y el resto de mortales con una quechua, ejemmm)

    PD: Nenes me estáis tocando la fibra….,Si nos necesitáis ya sabéis que estamos a golpe de doble clic para comprar cualquier destino!!

    Sois de estos tíos que están hechos de otra pasta (socialmente no correcta),…recordad que es este país, si estas cualificado tienes tres salidas: vía mar, aire y tierra.

    Y tu fíate de estas llamas, que aun tienen el rencor de que eran las reinas del mambo a cuatro patas,en el Machu Picchu, hasta que llego el spanish-burro!!...te recuerdo Llama=escupir/morder!!! O nunca habéis visto “Videos de Primera”!!!Por eso la atacas por detrás nooo??

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cuñao, de una profunda reflexión filosófica has acabado por perder los papeles! Ya veo que la escapada a Berlín no ha aplacado tus ansias viajeras! Ahora te toca a ti pedirme que tome nota para poder seguir mis pasos. Eso, o agarrad un avión y venid a darnos una lección. Vosotros aún ostentáis el título Round The World. Tenéis mis respetos.

      Un abrazo!

      Edu

      Elimina
  5. Hola carinyos!!!!! Les fotos que es mostrau son espectaculars, i més si estau vosaltres al devora amb carones de alegria i bon rollo. Marina, ja saps que n' Edu a la coca mallorquina li diu “pizza en verdura”, així que no t'estranyi el nom que li doni a certes runes.... jaja , es broma.
    En pos a la llista des vostres germans, per venir on digueu, en cas de necessitat o enyorança jajaja.
    Gracies per aquestes noticies que esperam com un alè!
    Vos estim molt.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per aquest seguiment incondicional!! Ja sabiem abans de partir que ens hauriem de cuidar l'un a l'altre i això també inclou tenir paciència, així que procuram només disfrutar del que veiem plegats!!
      Besades per tots! vos estim!

      Elimina
  6. Abraçar-la.. tampoc l'abraces molt a la llama!
    Que se't veu amb una barreja de mitja por i de fastic (que se la veu un rato guarra!) jejeje

    Adrisaura

    ResponElimina