dissabte, 24 de març del 2012

Sillustani: Silenci, les mòmies parlen



Puno ens ha decebut. No entenem perquè aquesta ciutat està a tots els itineraris turístics del Perú. Només trepitjar-la vam saber que ens hi passaríem poc temps. I així va ser. Un vespre i un dia. De fet, només hi vam fer una foto, i és aquesta. La resta de carrers, i fins i tot la Plaza de Armas i la Catedral, no mereixen invertir ni tan sols la bateria de la càmera. 

Fixeu-vos en el pla enmig dels Andes!
Però alguna cosa curiosa té. En primer lloc que està als peus del llac Titicaca, amb una extensió equivalent a més del doble de Mallorca. Per qualsevol europeu això seria un mar. A Amèrica totes les proporcions són colossals. Un altre fenomen estrany és l'Altiplà, un contrasentit de la natura. Estàs a més de 3.000 metres d'altitud però enmig d'una planícia de milers de quilòmetres.



La principal atracció turística de Puno són els Uros, una tribu que, segons et venen, avui en dia encara viuen en unes illes de canya teixides per ells mateixos. Teníem la impressió de que era un Port Aventura, una mena de zoològic humà on et disfressen d'indígena i tot. Així que, com teníem poc temps, vam optar per anar a la propera Sillustani. I vam encertar.



Tota l'extensió d'aquesta zona era una necròpolis inca i de civilitzacions anteriors. Aquestes torres, de nom "chullpas", tenien la mateixa funció que les piràmides. Dipositar-hi les mòmies perquè donessin el salt a l'altra vida. A diferència d'Egipte, aquí s'enrotllaven els cossos momificats en unes mantes, res de sarcòfags, i la posició del cadàver havia de ser sempre fetal. Creien que s'havia de sortir de la vida de la mateixa manera que s'havia entrat.



El millor de tot és que les mòmies evitaven guerres. Eren alguna cosa així com polítics post-mortem. Quan dues tribus tenien diferències irreconciliables, cada una treia de la seva torre la mòmia més vella i, per tant, més sàvia. Negociaven un punt de trobada i les deixaven allà al terra, cara a cara, perquè "dialoguessin". 
L'endemà les anaven a buscar (amb sort cap còndor se les havia emportat per sopar) i es considerava que, des de l'altre món, ja s'havia solucionat el problema i que aquí, per respecte als avantpassats, s'havia de donar el problema per tancat. No cal dir que els espanyols, aixafa-guitarres culturals per excel·lència, varen prohibir aquesta pràctica tant original. L'encertat hagués estat copiar-la. Fa temps que hauríem d'haver tret la mòmia de Franco de la "chullpa" que li varen construir els vençuts. D'aquesta manera, el Caudillo podria dissoldre a tots els fatxes del segle XXI. Convé que el present sigui conseqüent amb el passat.




5 comentaris:

  1. Bueno bueno bueno! Quin viatget que us esteu fotent!! Sou uns vividors i espero que quan torneu m'ensenyeu a viure així!! Us aniré seguint de prop!! Una abraçada parella!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bevingut al blog, Marc. Segeix-nos... o encara millor, uneix-te en persona!
      Una abraçada, ex-Justin!

      Elimina
  2. Carinyasos!!! quines ganes tenia de saber coses vostres, i mes quan sempre m'ensenyau coses tant interessants com sa que en xerrau avui. M'impressiona la forma de la mòmia i la historia del encontres.. si que es vera que las coses serien diferents si es duguessin d'una altre manera. Per aquí sembla que ja vol arribar la primavera, i vosaltres veig anau amb jersei! Demà diumenge, manifestació a favor de la llengua!! quines coses tenir que manifestar-se per mor den Bauzá, que ho entén d'un antre forma....Desig que las vostre aventures siguin tan encisadores i que els he visqueu amb molt de carinyo ,ja que serà una fita molt important per las vostres vides. Vos estim molt. Besades mil.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Buenooo, anam en jersey però per l'altura no perquè faci molt de fred, el nostre moreno paleta dona fe!!
      Fa beneit haver de manifestar-se per poder xerrar com un vol...ni que en Bauzá estigués posseït per en Franco...espera, que a lo millor és això!!! conyes a part, nosaltres des d'aquí farem ús del català tot el dia, i si els bolivianos no ens entenen ja els hi explicarem que estam manifestant-nos!!!
      una besada molt forta!

      Elimina
  3. Quin bon rotllo les mòmies aquestes no...? Crec que més que posició fetal, les posaven així conscients de tot el que li havia de caure al món segles després...
    A la última foto on mireu? Que hi ha una tele on fan el partit del Barça???? Ai punyeterus que no us en podeu estar de seguir a Déu nostru senyor!
    Aquí (o allà) el PP s'ha quedat amb cara tonto al no tenir majoria absoluta a Andalusia! Així que seguirà governant el PSOE... ho tenien tant clar que passaria a ser un altre feudo facha españññol que se'ls hi ha quedat cara tontos!!! jijijijiji
    A casa, convergència ja parla d'Hisenda pròpia i camí a la independència... tot sigui per acontentar la branca nacionalista del partit després de pactar-ho TOT amb el PP..................

    Una abraçada gegant i cuideu-vos moltíssim!!!

    ResponElimina